Graph Search wordt zoekmachine Facebook

De socialenetwerksite Facebook krijgt een nieuwe en eigen zoekmachine voor het internet. Gebruikers kunnen binnen de muren van Facebook en de eigen vriendenkring zoeken naar foto’s, muziek, plaatsen, personen en nog veel meer. Wordt het een concurrent voor die andere internetreus en zoekmachine Google? Dat is de vraag. Facebooktopman Marc Zuckerberg was bij de voorstelling in januari alvast heel enthousiast.

Facebook verloor in december vorig jaar 1,4 miljoen actieve gebruikers in de Verenigde Staten en de beursgang was geen succes. De verwachtingen waren groot tijdens de voorstelling van de nieuwe zoekmachine.

Hoe werkt het nu concreet? Je kan zoeken naar vrienden die dezelfde tv-serie leuk vinden of als je op zoek bent naar een lief kan je zoeken naar de vrijgezelle vrienden van jouw vrienden. Zoek je nog redacteurs voor je krant? Misschien kennen jouw vrienden nog pas afgestudeerde journalisten. En heb je foto’s nodig voor jouw spreekbeurt over de aanslagen op elf september? Zoek ze gewoon op Facebook!

En het gaat over behoorlijk wat data. 1 miljard profielpagina’s, 240 miljard foto’s en zo’n biljoen connecties. Een goudmijn. Zoekmachine Google is gewaarschuwd voor concurrentie.

Als Facebook erin slaagt bijvoorbeeld tien procent van de advertentiemarkt van Google af te snoepen, levert hen dat bijna driehonderd miljoen dollar op.

De beurs van Wall Street was alleszins niet enthousiast. Het aandeel daalde onmiddellijk tijdens de persvoorstelling.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s