‘Teaching Hospital’ voor journalistiek in de toekomst

Het Teaching Hospital is een leren-door-doenmodel dat overgenomen is uit de gezondheidszorg. De digital natives zullen de journalistiek het computertijdperk in helpen, denkt The Knight Foundation, en daarom bundelt de organisatie de krachten van zij die met technologie zijn opgegroeid en leidt het hen op. De organisatie stimuleert kwaliteitsjournalistiek en bevordert innovatie.

Eric Newton van The Knight Foundation vindt dat opleidingen drastisch moeten veranderen en dat daarbij drie elementen van het Teaching Hospital een rol moeten spelen.

First Aid
Net als bij de Teaching Hospitals in de gezondheidszorg, kent een Teaching Hospital voor de journalistiek een afdeling eerste hulp. De afdeling waar het werk moet worden aangepakt dat er ligt. Waar verslag moet worden gedaan van het nieuws dat zich aandoet. Handen uit de mouwen, aan het werk. Met of zonder leraar.
Clinics
Leerlingen krijgen gedurende korte of langere tijd intensieve begeleiding van experts uit de praktijk.
Labs
Er moet onderzocht worden, er moet geëxperimenteerd worden. Er moet een plek zijn waar dingen mogen mislukken. Nieuwe vormen, nieuwe technieken.

 

Newton erkent dat er weinig echte goede voorbeelden zijn, maar hij is er van overtuigd als dat lukt wanneer studenten, onderwijzenden, externe professionals en bedrijven de koppen bij elkaar steken. Dan wordt de journalistiek pas naar een betere toekomst geleid, maar doe het samen. Hij benadrukt dat de journalistiek van de toekomst niet meer over de journalist mag gaan, maar over de community.

Een filmpje met meer uitleg vind je hier.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s